Kære kvinder

Omskæring og American history X

Er jeg intolerant? 

I filmen American History X, gør hovedpersonen noget, jeg ville ønske jeg selv og andre, turde gøre noget oftere. Derek Vinyard stiller spørgsmålstegn ved hele hans eksistensgrundlag. Er min sandhed, sandheden?

Det går op for ham, at alt, hvad han har lært om verden, har været løgn. Manipuleret af hans racistiske far har Derek, fra barns ben, lært at hade alle farvede mennesker. Med det verdenssyn i bagagen lå det i kortene, at Derek ville blive nazist. Som højtrespekteret nynazist i det højreorienterede miljø, skulle der ikke gå længe, før Derek røg ind og sidde, for at have skudt og dræbt en afroamerikansk mand. Det er i fængslet, at hans verden ændrer sig.

Derek får arbejde i vasketøjsafdelingen og er hver dag tvunget, til at folde lagner med sin afroamerikanske medfange Lamant. I starten vil Derek ikke se ham i øjnene eller tale med ham, men som tiden går, åbner han sig op og de bliver venner. Det går langsomt op for Derek, at han måske har taget fejl… hele livet. Dereks verdenssyn ændrer sig og han går imod alt, hvad han har lært og troet på. Han tør at stille spørgsmålstegn ved den sandhed, der i hans verden, har været indiskutabel.

Jeg er Derek

Jeg er ikke nazist. Tværtimod.. jeg er jøde. Men hele mit liv har jeg blindt stolet på den sandhed, jeg er blevet præsenteret for. Jeg har til hver en tid stået klar til at forsvare den. Jeg har inderligt troet på, at det var de andre, der tog fejl. Jeg har virkelig følt, at den definerede mig som menneske og har flere gange skullet lægge øre til den tilbagevendende debat som jeg, som prædiker om at være ih så åh så tolerant, har ladet prelle fuldstændig af på mig. “Ja det er fint, at i er imod omskæring, men min søn skal omskæres. Færdig. Bom!” 

27 års sandhed er måske løgn. Langsomt går det op for mig, at jeg måske også har taget fejl.. hele livet.

Jeg har så mange argumenter for, at min søn selvfølgelig skal omskæres. Så mange at jeg, hvis det bliver ulovligt i Danmark, vil tage til Sverige, USA eller Israel og få det gjort.  Jeg er selv SÅ glad for, at min mor og far lod mig omskære, da jeg var 8 dage gammel. Jeg synes det er virkelig pænt, jeg har fantastisk sex, jeg har fået virkelig mange komplimenter for min pik, det er langt mere hygiejnisk (men hvad ved jeg.. Jeg har aldrig prøvet andet) og jeg føler, det er en kæmpe stor del af, hvem jeg er og hvad jeg kommer fra – som jeg virkelig ønsker at give videre til min søn.

img_4579

Alle snakker om Israels vilde security check i lufthavnen. Nu har jeg heldigvis rejst så meget i landet, at jeg har lært, hvordan man slipper nemmest igennem.

Hvis jeg en dag er så heldig at skulle være far til en dreng, er der ingen tvivl om, at han skal omskæres. Det er ikke engang op til debat, hvis min kommende kæreste stiller spørgsmålstegn ved det. 

Men hvad er det for en holdning at have? Er jeg overhovedet bedre end Derek, før han åbnede sine øjne for en anden sandhed? Er jeg alt det, jeg ikke vil være, når jeg blankt afviser en debat, fordi JEG VED, JEG HAR RET OG SÅDAN ER DET! Er jeg intolerant? Ignorant? Stædig? Dum? Uvidende? Alt det jeg kæmper imod og bebrejder andre at være, ender jeg med selv at blive… Fandme nej. Det nægter jeg at være. Jeg har erkendt, at jeg er nødt til at åbne mig op for, at verden måske ser andeledes ud, end jeg har gået og troet indtil nu. Måske er tingene ikke så sort/hvide.. eller er de? Hvis man ser på argumenterne imod omskæring.

Kan man overhovedet retfærdiggøre at skære i et barn?

Det er jo fuldstændig vanvittigt, at det er lovligt. I Danmark er det ulovligt at slå sine børn, men at skære et stykke af dem af uden medicinsk belæg eller samtykke fra barnet, står du frit til at gøre på det nærmeste hospital.

Selvom der er lavet undersøgelser, der kan påvise, at det rent sundhedsmæssigt er fordelagtigt at blive omskåret, er det stadig en krænkelse af barnets ret til at bestemme over egen krop. Er det et brud menneskerettighederne? Der bliver skåret et stykke af barnet, der aldrig kommer igen. Af hvilke årsager? Kulturelle? Religiøse? Det siger vores religion og derfor gør vi det.

Hvis der i biblen eller koranen står, at man skal lide døden ved utroskab (det ved jeg ikke om står), så er vi nødt til at moderere reglerne og tilpasse dem det moderne samfund. Selvfølgelig slår vi ikke folk ihjel i Danmark for utroskab, selvom det måske står skrevet i de hellige skrifter. Hvorfor er det så ikke op til debat, når det gælder, for at holde mig i terminologien, lemlæstelse af drengebørn?

Er det ikke barnets ret at bestemme over egen krop? Skal vi ikke bare lave en regel, der hedder, at du må lade dig omskære når du er myndig og kan give dit samtykke?

Alle mine argumenter for omskæring og hvorfor jeg personligt er taknemmelig for at være blevet det, er intet værd for et barn. Hvad hvis han vokser op og ser det på en anden måde? Som en begrænsning. En krænkelse. Et egoistisk valg fra sin fars side… mig. Tænk, hvis min søn vil hade mig resten af livet, fordi jeg uden at spørge ham om lov, skar et stykke af ham af. Ville jeg kunne leve med det?

Alt peger jo i retningen af, at han selv skal have lov at vælge. Hvorfor er det så stadig så svært for mig at acceptere?

Fordi ting tager tid.

Jeg er begyndt at åbne ørene for argumenterne imod. Jeg er begyndt at stille spørgsmålstegn ved den sandhed, der i min verden, har været indiskutabel. Jeg lytter og spørg mig selv, om min sandhed er sandheden. Og jeg ønsker og håber, at du vil gøre det samme, når du næste gang blankt afviser en debat, fordi du er overbevist om, at DIN sandhed er sandheden.

img_7589

Et billede fra grædemuren i Jerusalem jeg tog, sidste gang jeg var i Israel i 2015. På tirsdag tager jeg ned og besøger mine bedsteforældre igen.

img_5038

Et sted hvor jøder og muslimer for en gangs skyld kan enes er, når det kommer til spørgsmålet om omskæring. Billedet er taget i Tehran, Iran i 2017.

9 kommentarer

 • Mittwoch

  Må vi se din penis?

  Vil gerne give komplimenter

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lior

   Hej Thøger

   Fedt du læser med. Jeg må desværre skuffe dig, da dick picks er so last year 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Morten Margolinsky

  Hej Lior

  Det da noget af nogle eksistentielle overvejelser, du har kastet dig ud i på vegne af din søn – er der noget i optræk?? 😉

  Det er noget af et kvantespring at få børn. Der er mange ting, der farer gennem hovedet, og en af dem er, hvilke spor kan og vil man gerne sætte i dem.
  Vil man gerne påvirke dem med ens egne værdier, ens egen historie, ens egne præferencer…?
  Man kommer under alle omstændigheder til at tage en række valg på deres vegne, og man kommer til at sætte spor i deres tilværelse – deriblandt også spor, de senere vil vende sig væk fra.
  I mine øjne er omskærelsen af de jødiske drengebørn et af disse spor. Som du selv har oplevet – og som godt og vel samtlige jødiske danske mænd, bortset fra sådan cirka en enkelt håndfuld, er enige med dig i – er der udover det kosmetiske (som i manges øjne er en gevinst) ingen fysiske eftervirkninger af omskærelsen.
  Til gengæld sætter omskærelsen psykiske spor, ligesom opdragelse af vores børn generelt gør. Måske vil vores børn en dag forkaste de værdier, vi forsøger at viderebringe dem, måske vil de vende sig bort fra den historie, de arver fra os, men lige så vel som de kan forkaste alle vores andre spor, kan livet som ikke jøde leves såvel med forhud som uden forhud – større er skaden ikke.

  Faktisk er der mange andre af de valg, vi foretager på vores børns vegne, der kunne sætte spor, der er sværere at frigøre sig fra – også selv om de ikke er fysiske.

  Der er sikkert rigtig mange unge jøder, som står foran at skulle stifte familie, og som, påvirket af den enorme mediefokus, debatten om omskærelse har fået, gør sig overvejelser, om de vil lade deres drengebørn blive omskåret. Om de overhovedet tør…
  Det bliver op til hver enkel af disse unge familier at tage deres egen afgørelse om hvilke spor, de kan, vil og tør sætte i deres børn.

  I mine øjne er det helt store problem bare, om den danske tolerance, som er under kraftigt angreb for tiden, vil acceptere, at selv om der ting, man ikke selv går ind for, så kan man godt tolerere, at andre skal have lov til – når der nu ikke er nogen skadevirkning på nogen parter, men måske i stedet nogle positive eftervirkninger….

  Kærlig hilsen og god tur til Israel

  Morten

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

   Jeg synes det direkte klamt at skære i små børns kønsdele af “kosmetiske” årsager. Og så kan man jo diskutere hvor pænt det er at have ar på tissemanden??? Jeg synes det decideret ulækkert, men smag og behag. Det ændrer dog ikke på, at voksne stadig kan vælge at få “kosmtetiske” operationer på kønsdelene hvis de lyster.
   Der er også mange mænd der synes skamlæberne ikke skal hænge for meget, prøv at google ‘labiaplasty’, det meget hipt over i USA. Betyder det at jeg skal have ret til at snitte min datters skamlæber?! Jeg sikker på man også kan have dejlig sex selvom man får dem formindsket også er det jo “pænere” ikke? Hvordan lyder det?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lior

   Hej Laura. Tak for din besked og fedt du læser med.

   Opskæringsdebatten er langt mere kompleks end som så. Det er en grundsten i jødedommen, som ligger dybt i os. Jeg giver dig ret i at man rationelt set ikke forsvare omskæring, men når det handler om følelser er det bare en rigtig svær debat. Alting kan ikke altid forklares med logik og rationelle argumenter – kærlighed er et rigtig godt eksempel, det er en følelse.

   Jeg synes det er en vigtig debat at tage op, men gir ikke meget for argumentet om kvindeomskæring, da det på ingen måde kan sidestilles med omskæring af drengebørn i jødedommen. Igen, det er skide svært når det handler om følelser.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

   Hej Lior, tak for svar.
   Du kan jo evt kigge på omskæringsraten i Indonesien og andre steder. Det en myte at det ikke kan sammenlignes, der findes masser af kvinder som også er glade for deres omskæring. I sierra leone der får de ofte “kun” deres forhud fjernet (piger har også forhud) og det er et ritual som udføres af kvinder. Hvad synes du om det?

   I øvrigt så er jeg ret sikker på de kvinder som selv har valgt at få reduceret deres kønslæber som voksne er rigtig glade for det. Det har ingen effekt på sexlivet. Synes du det skal være i orden at snitte i skamlæber på små piger?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lior

   Hej Laura

   Jeg synes det er en mærkelig påstand at sige, det er en myte at de to ting ikke kan sammenlignes.

   I min verden, som omskåret og jøde, er de to ting så langt fra hinanden. Der står ingen steder i biblen at piger skal omskæres, vi har aldrig gjort det i jødedommen og derfor er pigeomskæring helt udenfor emnet. Drenge omskæring er en del af det at være jøde. Pigeomskæring er noget der foregår i Afrika.

   Selvfølgelig er jeg imod pigeomskæring da det også påvirker pigerne negativt. Jeg er kun blevet påvirket positivt af at være blevet omskåret. Og ja det gjorde ondt i 5 sekunder men det gjorde altså mere ondt at falde ned fra gyngen på legepladsen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Laura

   Hej Igen Lior.
   Du aner ikke hvad du taler om. Jeg synes det helt fint du glad for din omskæring, men jeg synes det underligt at tale på vegne af andre kulturer. Jeg kan så afsløre at det ikke kun er i afrika at piger bliver omskåret, og jo der findes kvinder som er glade for det. Læs f.eks her:
   http://www.thehindu.com/news/cities/mumbai/khatna-has-been-given-a-bad-name-say-bohra-women-from-around-the-world/article18211061.ece

   Og dette: https://aeon.co/essays/are-male-and-female-circumcision-morally-equivalent

   Og som bonus ksn du jo læse lidt om en kvinde ved navn fuambai sia ahmadu. Hun er en kvinde som selv valgte at blive omskåret som voksen fordi det er en del af hendes kultur. Hun føler sig ikke lemlæstet og hun er glad for det. Du kan finde interviews med hende på youtube.

   Mht smerten, så kan du vel ikke huske det da du var 8 dage gammel ikke sandt?

   Jeg ser frem til dit svar og håber du vil se og læse de ting jeg har linket til dig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lior

   Hej Laura

   Du har fuldstændig ret. Jeg aner intet om kvindeomskæring. Det derfor jeg prøver at adskille de to ting. Og nej jeg kan ikke huske smerten da jeg var 8 dage gammel. Heldigvis.

   Jeg kan ikke se, hvorfor det er relevant for mig at læse de links du har sendt, da jeg som sagt prøver at adskille drenge- og pigeomskæring, men jeg vil selvfølgelig gerne læse dem, hvis du føler jeg misforstår dig?

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kære kvinder