Mamma i made it! - Jeg er så stolt… og ligeglad

Hvis du ikke kan se det – Er du blevet gammel

Ja.

Du er blevet gammel og konservativ. “Det hele var bedre i gamle dage”-typen. Men hey. Det er også okay. Ærgerligt. Men okay. God fornøjelse.

Min fantastiske og meget talentfulde ven Lawand aka Turkman Souljah har altid sagt til mig, at efter reggaebølgen i 2011, med Klumben & Raske Penge og Wafande & Kaka på toppen, ville en “ny” bølge tage over. 90’er hiphoppen ville vende tilbage. Snoop Dogg, Tupac, Biggie og alle de andre drenges lyd ville genopstå og leve videre i de nye kunstnere.

Det skete aldrig, hvis man kigger på lydbilledet i dag, som er domineret af autotunerap, perkerdansk og afrobeats. Men ved nærmere eftertanke repræsenterer autotunebølgen og gaderappens stemmer, netop det, der grundlage fundamentet for slut 80’er start 90’er hiphoppen.

De stemmeløse fik en stemme. De sorte, lavere stillede, oftest kriminelle drenge fra The Bronx, var trætte af ikke at blive hørt. De blev set ned på, behandlet dårligt og blev altid talt OM. De gjorde oprør mod det hvidmandsdominerede samfund gennem Rythm And Poetry (RAP). De fandt en måde at fortælle deres historier om år-lange diskriminerenede og racistiske handlinger begået mod dem. De fandt ud af slummen. De drømte alle om at tjene en mil, få et hus til mamma, flygte fra hverdagen gennem røg og alkolhol og belære de unge om ikke at begå de samme fejl som dem.

Det er netop dét, der er indbegrebet af den danske hiphop-kultur netop nu.

“Jeg skal køb en bil til baba køb et hus til mama” Sivas i nummeret D.A.U.D.A

Sivas, Gilli, Kesi, MellemFingaMuzik, Node, Sleiman og alle de andre drenge, har sat sig solidt på toppen af alle danske hitlister. For det utrænede øre forstår jeg godt, at alle sange lyder ens. Det er enten et drømmende-hashtåget lydbillede suppleret af ekstrem autotunerap, man nærmest ikke forstår et ord af, eller afrikanske rytmer der understøtter en tekst med de samme 10 ord sagt om og om igen, kun varieret af selvopfundne lyde ind imellem de spanske fraser. Omkvædet på en af Gilli’s seneste singler, La Vario, lyder: “Ula la la det til la vario la vario”.

Selvom tekstuniverset umiddelbart virker simpelt og ensformigt, er der sindssyg meget historie og sjæl bag lyrikken

Sivas lagde ud med D.A.U.D.A. som tog os med på en rejse ind i et univers, mange af os ikke kendte til – nemlig ghettoen, bunden, håbløsheden og melankolien. I nummeret “Det Gode Liv” siger han på et tidspunkt sætningen “Jobbet gik til Johnny så jeg vinduesshopper” som personligt er en af mine favorit bars. Det er så stærk en sætning, fordi rigtig mange brune danskere med et fremmed navn oplever at blive sorteret fra til fordel for en Johnny. Ordet vindueshopper leder tankerne over på 50 Cents nummer “Window shopper” som netop også handler om at shoppe med øjnene, fordi man ikke har nogen penge. De næsten uforståelige tekster er et billede på den flugt, der er forbundet med at være på samfundets bund. De ikoniske bars i D.A.U.D.A. rammer spot on, på det jeg gerne vil have dig til at se:

Sort hættetrøje’ solbriller på min øjn // Kan ikke mærk mit fucking fjæs.

Den eneste måde at overleve hverdagen på i ghettoen og ude i samfundet er ved at gemme sig bag solbrillerne med hætten over hovedet og ryge/drikke sig så lam, at man intet kan mærke.

For første gang i Danmark har vi ægte autentisk musik fra “tha ghetto”, som er den hele den amerikanske hiphop-scene udspringer fra

De første danske rapgrupper kom fra hhv. København og Amager og havde det for godt til at rappe om alvorlige emner. Den danske scene var nærmest en parodi på den amerikanske. Østkyst Hustlers (reference til Westside/Eastside konflikten) Rockers By Choice (De har selv valgt det, det har de første amerikanske hiphoppere ikke. De havde ikke noget valg). Når danske kunstnere som MC Clemens eller Jokeren har forsøgt at rappe om det hårde liv som gangster, har det altid været en lille smule komisk. MC Clemens nummer “Hr. Betjent” handler om at han får taget 1 gram hash af en betjent, hvilket nærmest er en hån mod det de oplevede i The Bronx på det tidspunkt. Jokerens nummer “Havnen”, hvor han snakker om sit kvarter, var helt klart spot on og autentisk på hele “repræsenter dit hood”-bølgen. Men Christianshavn? Helt ærligt. “Der hvor du kan få alt, og fjabben er stram.”

Jeg elskede den danske hiphop-scene i 90’erne, og jeg elsker den nye fra 2013-nu.

Jeg synes den har SÅ meget at byde på, som alt for få i min generation ser. De holder stædigt fast i, at det ikke er Tupac og Biggie, det er dårlig lyrik og stjålne beats. Det hele lyder ens og ligegyldigt. Men det er det ikke. Det er historie, som du måske er for gammel til at forstå.

En anden fantastisk ting…

…ved at “gaden” ligger nummer 1 på hitlisterne, er den medfølgende “omvendte integration”. Den anden dag gik jeg forbi en gruppe etnisk danske drenge som sang “Habibi Aiwa” og råbte “Oraleee Shabab” til hinanden. Det er svært ikke at blive bekymret for den højredrejning verden er ved at tage, derfor varmer det mit hjerte, når ungdommen ser en flok brune gadedrenge som deres idoler og bruger deres ord til hverdag. Det arabiske sprog blivet integreret, historien bliver fortalt og ghettoen får sunget sig ud af hverdagen på samfundets bund og ind i de nordsjællandske drenge og pigehjerter.

Ja de rapper om røverier, stoffer og om at lave penge

Skal vi være nervøse for, at vores unge bliver inspireret til at gøre det samme? Tss.. Min generation er vokset med det, der er værre. Vi havde Eminem, Tupac, N.W.A. og alle de andre. Se hvor vi er i dag – På vej til Roskildefestival for at opleve en levende legende der har lavet et utal af sange om at slå sin kæreste Kim ihjel og skyde sin egen mor – Men hey… det lyder fedt.

Personligt synes jeg, at Ukendt Kunstner er noget af det største der nogensinde er sket for dansk musik generelt mens Sivas er den moderne hip hops godfather.

Ps. Jeg kunne skrive en hel bog om det her emne. Jeg har SÅ meget mere at sige, men jeg har virkelig prøvet at begrænse mig.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mamma i made it! - Jeg er så stolt… og ligeglad