Det siger jeg til mig selv hver morgen

Jeg scorede så mange damer på det: Nu skammer jeg mig

Jeg skammer mig.

Meget.

Jeg skammer mig meget over min opførsel.

Igennem de sidste 10 år har jeg begået overgreb på overgreb på kvinder. De fleste i løbet af en enkelt uge… Roskildefestival. Men desværre også resten af året.

I en klassisk omgang ølbowling på Roskildefestival kan dommeren pludselig finde på at råbe “Den der først får et kys fra en af det modsatte køn har vundet!” Og så går jagten ellers i gang. Find den første pige, kys hende og løb tilbage til din stol og din varme øl.

Hold kæft jeg fik mange kys. Og mange af de kys endte også senere hen i teltet. Jeg tror 9 ud af 10 gav udtryk for at de synes det var sjovt.. overvældene måske men altså.. De grinede.

Hvad med den sidste ud af de 10? Den sidste der måske har følt det som et overgreb? Tss.. hende ignorerede vi… og hvis hun var så modig og sige fra, så råbte vi noget i stil med “slap af! Det Roskilde!”. Jeg skammer mig så meget.

Men det virkede jo. De fleste blev glade og jeg scorede herre mange damer på det. Men prøv lige at hør det.. Jeg scorede damer på at forgribe mig på dem først.. uden at spørge. No means fucking no og en berøring, et kys eller samleje uden samtykke er et fucking overgreb – også selvom DU synes “det ville være luksus, hvis det skete for dig”.

Jeg er sindssygt godt opdraget. Jeg har altid lært at respektere kvinder og opføre mig ordentligt. Alligevel har jeg været et svin. Et kæmpe svin. Er det min mors skyld? Nej. Opdragelsen fejlede intet. De fleste af mine venner er også godt opdragede. Hvorfor gjorde vi det? Hvorfor ignorerede vi et nej eller havde forventninger om, at pigen skyldte os noget, nu hun var taget med hjem?

Fordi vi fik lov

Ingen stoppede os eller sagde fra. Vi lærte i en ung alder at der ingen konsekvenser var, ved at være en liderlig ung knægt, der bare skulle have fisse. Gang på gang hørte vi historier om ham den seje der havde snavet den ene efter den anden pige til festen. Han havde endda fået et blowjob på toilettet, selvom hun ikke havde lyst til at starte med. Altså… Hvis det nu VIRKELIG var så slemt og traumatiserende for hendes liv, så havde hun vel sagt fra? Sådan så vi drenge på det. 

Det argument køber jeg ikke i dag. Jeg er blevet klogere. Men jeg skammer mig stadig så meget.

Der er en masse faktorer og indgroede magtstrukturer, der gør det ekstremt svært at sige fra i en eksempelvis one-night-stand-situation. Du vil næsten altid være pigen fysisk overlegen. Hun vil måske føle sig i fare, hvis hun siger fra. Hun føler måske hun skylder dig noget. Måske giver du hende dårlig samvittighed. Måske spreder du rygter om at hun er stram og en narrefisse… “Jamen fuck hvad han siger om mig så længe jeg har mit på det rene..” Ja.. det er nemmere sagt end gjort. Når man er en 16-årig pige, der lige er startet i 1.g, er det pisse fucking svært at være til og man vil for alt i verden ikke have spredt nederen rygter om sig selv.

Jeg har aldrig været bevidst om, hvor forfærdeligt det må have føltes for pigerne før #Metoo. Hvordan kan jeg, som er så godt opdraget, gøre noget så respektløst som at ignorere en kvindes nej? Hvordan kan SÅ mange kvinder have været udsat for overgreb, når så få mænd står frem og siger at de har begået et? Fordi vi ikke vidste det. Jeg vidste ikke, at det jeg gjorde var forkert. Eller jo jeg vidste måske godt at det ikke var det 100% rigtige at gøre men altså… Mine venner slap afsted med det.. Så kunne jeg vel også? Jeg skammer mig så meget.

Jeg ved jeg med det her indlæg nu skal høre på, at jeg er en voldtægsforbryder, no means no og jeg ved ikke hvad. Men er du den type, der kunne finde på at anklage mig, så tænk lige over om det har den ønskede effekt? Vi har samme mål du og jeg. Jeg vil overgreb- og voldtægtskulturen til livs ligesom dig. Jeg vil dele min historie og tale ud, så andre drenge kan lære af de fejl, jeg har begået.

Følgerne af #Metoo har åbnet mine øjne, for en verden jeg ikke anede eksisterede – Kvindens.

Det kan ikke forsvares eller retfærdiggøres, at jeg har været en idiot. Men debatten kan nuanceres.

Vi drenge skal fucking lære at respektere et nej. Jeg har lært det. Desværre 10 år for sent.

Jeg ved jeg lider af privilegieblindhed og stadig har meget at lære på det her område. I stedet for at slå mig i hovedet over det, så hjælp mig med at se. Herfra skal i hvert fald lyde et stort undskyld til alle jer, hvis grænser jeg har overskredet. Undskyld.

Og til dig, MAND, som tror jeg er ude på at score billige point hos feministerne. Kom ind i kampen. Det kan kun gå for langsomt med at åbne øjnene.

Man kan sagtens have det sjovt uden at overskride andres grænser. RF18

9 kommentarer

 • Lise

  Dejligt at du er blevet opmærksom på en uhensigtsmæssig adfærd. Det glæder mig.

  De ulige magtfaktorer er dog ikke noget der bare er, det er også positioner vi (forhåbentligt ubevidst) sætter os selv i: Overvej det kys du tager fra en kvinde, du har inviteret hjem til middag. Hun vil måske gerne, men en lille del af hende føler sig måske også forpligtet til at give dig det – du ved, som en tak for den umage du har gjort dig. Efter et velvilligt kys vil du måske gerne have mere, men hun afviser at have sex med dig, fordi hun har menstruation (siger hun). Derfor rører du ikke ved hende. Alligevel presser du blidt, men insisterende, hendes ansigt ned mod skridt så hun kan give dig oralsex.
  Kvinder har selv en forpligtelse til at sige nej og stå ved egne grænser, men det kan være svært at sætte reglerne når man er gæst i en andens hjem. Man er vel godt opdraget. Overvej at være kvinden, der går fra denne date. Tror du hun føler at hun har betalt sin middag i naturalier? Tror du hun spørger sig selv, om den middag var det værd?

  Det kan man måske lige overveje, før man placerer sig selv i et skævvredet magtforhold på en date.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lior

   Hej Lise

   Tak for din kommentar. Du har fuldstændig ret.

   Fyren, i dit eksempel, sidder måske tilbage med en succesfølelse. Han fik noget på den dumme. Pigen derimod går, som du beskriver, derfra med en følelse af skam måske? Hun føler sig brugt? Udnyttet? Det vil måske sidde i hende i mange år, hvis ikke hele livet, hvorimod fyren højst sandsynligt har glemt alt om det ugen efter.

   Det er derfor jeg tror rigtig mange fyre ikke tør stå ved, at de har begået overgreb eller i hvert fald har overskredet nogle grænser. De har “glemt det” eller ikke lagt noget i det, da det for dem var en “succues-lad-os-komme-videre”-følelse og for pigen var et mærke for livet.

   Det skal vi ændre på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michael

  Tror du ville finde denne video interessant https://www.youtube.com/watch?v=wWoP8VpbpYI&t=

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Fantastisk indlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jhoke

  Helt rigtigt at #metoo debatten er vigtig at tage op, og jeg bakker super op om det. Jeg har selv set mange grænser overskredet, mine grænser er selv blevet overskredet. Jeg har været nødt til at bruge magt for at holde en pige væk fra mig så hun ikke bed mig. Alt sammen fordi jeg ikke ville kysse hende da hun havde en kæreste. Men her er den interessante … Hvor går grænsen for upassende? Hvornår kan man sige nej? “altid” ja, men man skal også tænke sig om. Jeg har også hørt piger der ombestemt sig under eller efter sameje, især den med efter. Har man overskredet en grænse hvis man er sammen med en pige og hun først fortryder det omvendt? Og hvis det er tilfældet, hvordan undgår man det så? Alt for ligestilling, men jeg savner nogle svar. Åben mine øjne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lior

   Tak for din kommentar. Det er svært at komme med et universelt svar på dit spørgsmål men som udgangspunkt handler det hele om samtykke. Har du sex med en pige uden samtykke er det et overgreb. Fortyder hun undervejs så stopper du selvfølgelig. Det hele handler om at kommunikere og mærke efter.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mariane

  Lad os så håbe du stopper din rædselsfulde opførsel, og stopper andre du ser gøre det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lior

   Tak for din kommentar Mariane. Det undrer mig dog at du “håber at jeg stopper min rædselsfulde opførsel”.. jeg synes jeg gør det meget klart i indlægget at det er fortid og jeg er blevet klogere og derfor vil inspirere andre til ikke at begå samme fejl.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det siger jeg til mig selv hver morgen