Alle kan sku da løbe et halvmaraton

“Brænd bøsserne!” gik vi rundt og sang

“From dem a par inna chi chi man car
Blaze di fire mek we bun dem!!!! (Bun dem!!!!)”

Ovenstående citat stammer fra den jamaicanske dancehallgruppe T.O.K’s nummer “Chi chi man”. Hurtigt oversat til dansk betyder det: Hvis to mænd er sammen (i en bil) så skal de brændes.

Jeg har altid været stor fan af først reggaemusik (læs: Bob Marley) og senere hen også dancehall. Da jeg startede i 1.g på Christianshavns gymnasium, fandt jeg for første gang et fællesskab der for alvor delte min passion for den jamaicanske kultur og musik. Vi var en gruppe som begyndte at komme meget på Rust, Stengade, Loppen, Rub a Dub Sunday og alle mulige andre steder, der spillede den musik vi elskede.

Vi var venner med alle de seje i miljøet, kendte artisterne, hang ud backstage, festede på scenen og jeg havde en periode også selv et soundsystem med nogle af drengene. Vi dansede, festede, fyrede fede og skrålede med på alle sangene.

“Boom bye bye in a batty bwoy head!” Fra Buju Bantons “Boom Bye Bye”.

Batty Bwoy eller “Numsedreng” referer igen til homoseksuelle og der menes altså, at man skal skyde numsedrenge i hovedet. T.O.K. og Buju Banton er blot to ud af mange homofobiske dancehall-artister vi elskede at lytte til.

Jo det var da gået op for os, at det var homofobiske tekster og vi vidste sådan set også godt, at man i rastafari-kulturen så ned på homoseksuelle, men altså.. Det gjorde vi ikke, og så var det vel okay?


Jeg kan ikke huske hvem, men der var en gang en der konfronterede mig og sagde noget i retningen af: “Hvordan kan du støtte op om musik der preacher at dræbe homoseksuelle?” Jeg blev tavs et øjeblik og svarede så, at jeg jo ikke selv havde noget imod homoseksuelle, tværtimod. Hans modsvar gjorde mig til gengæld mundlam:

“Okay så hvis vi nu siger, at jeg lytter til et tysk band som åbenlyst er nazister og synger om at dræbe jøder.. Så ville det være okay med dig, så længe jeg ikke selv vil dræbe jøder?? ” Jeg var nødt til at tage det til efterretning.

Kunne jeg virkelig betale 300kr til spillestedet The Rock for at opleve Elephant Man synge om, at vi skal træde homoseksuelle i ansigtet?!

Nej. Det ville jeg ikke være med til.

Man skal forstå at musikerne fra Jamaica måske ikke hader homoseksuelle af ond vilje. De er indoktrineret med biblens ord om at det er forkert, og har aldrig vidst bedre. Det gjorde vi lige pludselig og jeg blev ekstremt flov og meget bevidst omkring, hvad jeg sang med på, og hvad jeg ikke gjorde. Med årene spredte der sig en generel tendens i reggaemiljøet, om at det selvfølgelig ikke var i orden at spille homofobiske sange på klubberne og den dag i dag, tror jeg ikke at nogen spillersteder kunne finde på at spille nogle af de gamle tunes.

Jeg tror det igen er vigtigt at huske på, at mennesker ikke er onde eller dumme. De ved bare ikke bedre.

Jeg vidste ikke bedre i gymnasiet, før jeg fik sat tingene i perspektiv. Ja min umiddelbare reaktion var måske at lukke ørene og være ligeglad, men jeg reflekterede og kom frem til en erkendelse. Uden at have tal der underbygger min påstand, er det min klare overbevisning at der kommer langt mindre homofobisk musik ud fra Jamaica i dag.

De er blevet klogere, vi er blevet klogere og verden er blevet klogere.

Lad os glædes ved en, for en gangs skyld, positiv nyhed og gå på weekend med opløftet pande.. Og nå ja. Så kan vi også grine lidt af en meget young Lior her. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alle kan sku da løbe et halvmaraton