Pink hår var dumt - Det her er dummere

Sådan undgår DU at blive voldtaget

Jeg oplever desværre, at medierne konstant skriver om den ene voldtægtssag efter den anden.

Jeg ville ønske, at folk kunne lære at opføre sig ordentligt. Men helt ærligt? Hvad laver en 14-årig pige på et diskotek kl 2 om natten? Jeg har nedenfor lavet en liste, jeg har valgt at kalde:

25 punkter til hvordan DU undgår at blive voldtaget.


 1. Lad være med at diskutere med en mand. Han bliver bare sur.
 2. Lad samtidig være med at falde for alt hvad han siger. Så bliver du kaldt naiv.
 3. Lad være med at have det for sjovt med veninderne i byen. Så virker det som om i gerne vil have opmærksomhed.
 4. Lad være med at danse for frækt. Opmærksomhed igen you know.. Måske du bare skal lade helt være med at danse. Hæng du bare i baren med veninderne, men så skal du være klar på at blive kaldt stram.
 5. Lad være med at smile til en mand. Han opfanger det måske som en invitation. Men igen.. Så må du være klar på at blive kaldt stram.
 6. Hvis han opfører sig klamt overfor dig så bare ignorer det. Du skulle jo nødigt ødelægge hans liv.. eller den gode stemning.
 7. Lad være med at tage alene hjem fra byen.
 8. Lad være med at drikke dig for fuld.
 9. Drop ferien og spar penge sammen til selvforsvarslektioner i stedet.
 10. Skid på den danske lov og skift nøglebundet i hånden ud med en peberspray.
 11. Gå aldrig ned af smalle gyder.. Eller mørke veje.. Eller lyse veje hvis det er morgen.. eller strøget hvis det er for tidligt til at folk er vågne.. eller togstationer.. eller tankstationer.. eller.. Ja altså.. Måske skal du bare skal lade være at tage i byen generelt.
 12. Hvis du nu alligevel kommer ud så lad for guds skyld være med at tage hjem med en fyr du ikke kender.
 13. Nu siger de godt nok, at de fleste voldtægter bliver begået af en man kender så… Lad også være med at tage hjem med en du kender.
 14. I kan ikke være hos dig, for så har du jo selv inviteret ham ind, og i kan ikke være hos ham, for så er du jo selv gået med ind.. hmm.. Bare lad være med at ses med mænd – Medmindre det er din kæreste selvfølgelig.
 15. Der sker godt nok også mange voldtægter i hjemmet.. Ej drop kæresten. Du skulle jo nødigt ende med at blive voldtaget.
 16. Uh… Og nu kommer vi til din påklædning! Lad være med at tage for nedringet tøj på.
 17. Lad være med at tage for kort en nederdel på.
 18. Altså generelt så lad være med at tage nederdel på.. du flasher jo dine ben og du kender mænd! *høhø
 19. Hmm.. Lad være med at tage kjole på. Mænd kan ikke stå for kvinder i kjoler.
 20. Tag bare helt almindelige jeans på og en sweater, hvis du vel og mærke er klar på at blive kaldt lesbisk, tør, mormor-agtig osv. Men altså.. det er prisen.
 21. Lad være med at farve dit hår.
 22. Lad være med at tage for meget makeup på.
 23. Lad være med at tage for lidt makeup på. “Vi mænd vil jo gerne have lidt lækkert at kigge på ikke?” *vink vink.
 24. Lad generelt være med at indbyde til det ved at modsætte dig de ovenstående punkter.
 25. Lås dig inde og gem dig væk fra verden. Eller vær en mand.

Ovenstående liste er selvfølgelig ironisk. Det er ikke for sjov når folk bliver voldtaget. Det er en forfærdelig forbrydelse som ingen mennesker burde udsættes for.

Problemet, og grunden til at jeg har valgt at lave listen, er at voldtægtskulturen lever i bedste velgående i dagens Danmark. Og nej! Voldtægtskultur betyder IKKE at man billiger voldtægt. Det er der forhåbentligt ikke nogle velfungerende og fornuftige mennesker der gør.

Voldtægtskultur dækker over en kultur hvor “det er forventeligt at man bliver voldtaget”. Som i den tragiske sag med en 14-årig pige der blev voldtaget natten til lørdag på vejen hjem fra et diskotek. Hele kommentarsporet fokuserer ikke på forbrydelsen eller gerningsmanden. De fokuserer udelukkende på: “Hvad laver en 14-årig overhovedet på et diskotek??!” – Implicit: Det er hendes egen (eller forældrenes) skyld.

Voldtægtskultur handler om den måde vi bruger sproget, om victim blaming, om trivialisering af seksuelle overgreb (læs: drengestreger), om kritik af kvinders adfærd og påklædning, om objektivisering, om hverdagssexisme osv. Rigtig mange af os er en del af denne kultur indtil vi modsætter os den.

Vi skal ikke lære kvinder, hvordan de undgår at blive voldtaget – Vi skal lære mænd at lade være!

Det er et meget komplekst emne, jeg har forsøgt at gøre kort og konkret. Hvis du er i tvivl om, hvad jeg mener, så læs listen en gang til og see for yourself.

Vi skylder hinanden at modsætte os nu! 

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pink hår var dumt - Det her er dummere