Det store spørgsmål: Hvad nu?

Kære Tradono – Det er en ommer

“Fuck man. Jeg så ked af at læse de kommentarer på Tradonos facebook. <3”

Det var den besked der tikkede ind i min indbakke i torsdags. Afsenderen var min gode ven, som havde set den video, jeg i samarbejde med Tradono By Trendsales udgav for nogle uger siden.

Videoen var en del af en større kampagne om mode eller mangel på samme. Jeg selv taler om at gøre op med samfundets forventninger og normer i forhold til, hvordan mænd er mænd og kvinder er kvinder. Jeg siger bla. at hvis man afviger fra normen, bliver man set som unormal. Noget jeg nogle dage godt kan lide at være.

Videoen blev delt på Facebook og Instagram og blev egentligt taget rigtig godt imod – I hvert fald til at starte med.

Nu er videoen taget ned. Fjernet fra facebook. Af Tradono selv.

Efter at være blevet gjort opmærksom på kommentarsporet under videoen, klikkede jeg ind for at læse, hvad der stod. Jeg ville gerne have screenshotet og uploadet billedet nedenfor, men da videoen ikke længere er at finde på facebook, er nedenstående kommentarer skrevet udfra, hvordan jeg husker dem:


“Flot arbejde Tradono. At få en krænker til at medvirke i jeres kampagne. Det er en ommer!”

“Tænk at i bruger en voldtægtsmand til at fremme jeres budskab.”

“Lior krænker kvinder den ene dag og snakker om at afvige fra normen den anden dag. Idiot!”


Min umiddelbare reaktion var egentligt stille og rolig. Jeg gik nøgternt til værks, da jeg læste dem igennem en efter en. “Det er jo tydeligt at de ikke har fattet noget som helst” tænkte jeg. Påfaldende var det også, at alle kommentarer var skrevet af mænd og liket af mænd. Mænd der måske har følt sig truffet og for alt i verden ikke vil associeres med mig.

Jeg skrev nedenstående  besked til min ven bagefter.

De vrede kommentarer bekræftede mig i at der er lang vej igen. Der er mere at kæmpe for. Det handler ikke om at jeg “har voldtaget nogen”, at jeg “krænker kvinder den ene dag og…” eller at jeg “er en overgrebsmand”. Det handler om at ændre en kultur og bekæmpe overgreb, sexisme og voldtægt. Blandt meget andet.

Jeg har siden min meget omtalte artikel i Ekstrabladet valgt at trække mig lidt tilbage for en stund. Det er egentligt ikke frivilligt, men jo mere jeg har engageret mig i ligestillings-, feminisme- og metoo-debatten, jo mere har jeg fundet ud af, at der er sindssygt meget jeg ikke ved. Jeg er nødt til at læse, lytte og vide meget mere om det hele, inden jeg kaster mig ud i den igen.

Men nu her…

…Midt i morgenkaffen og min nyindkøbte bog “Mænd der krænker kvinder” af mandeforsker Kenneth Reinicke, blev jeg gjort opmærksom på, at videoen ikke længere er at finde på facebook. Og så er jeg altså nødt til at blande mig.

Jeg forstår jer godt Tradono.

Jeg forstår godt at i for alt i verden vil undgå en shitstorm. “Tradono bruger overgrebsmand i reklame!”. Jeg forstår godt, at i ikke mener, at det er jeres kamp. At i bare vil sælge tøj og ikke blandes ind i en sprængfarlig debat. Men helt ærligt? Er det ikke derfor at tingene stadig er som de er?

At vi efter 1, 2. og 3. bølge af feminisme stadig opdager, hvor sindssygt langt vi har igen? Fordi vi er berøringsangste overfor at blande os? Fordi vi hellere vil lægge os fladt ned og “blende ind”, end at tage den kamp vi skylder os selv og hinanden at kæmpe?

At videoen nu ikke længere ligger på facebook har måske/måske ikke forhindret en potentiel shitstorm. Men den har taget et kæmpe skridt tilbage i kampen for en verden uden seksuelle krænkelser og overgreb. Når vi ikke står op og kæmper for en sag, men i stedet lukker øjnene og siger, som jeg mener Tradono gør nu, “Det har jo ikke noget med mig at gøre.” Så er vi med til at legitimere krænkende adfærd og hverdagssexisme. Vi er med til at fastholde den kultur jeg mener afstedkommer en stor del af alle overgreb. Vi er med til at udbrede en forståelse af at “mænd der har krænket er voldtægtsmænd” hvilket gør at endnu færre tør at stå frem.

Vi er nødt til at tale om de her ting. Vi nødt til at få flere mænd med i debatten. Vi er nødt til at gøre det OKAY at angre.

Jeg har været sindssygt bange for at blive dømt for min fortid som “krænker” men jeg er, overraskende nok, næsten udelukkende blevet dømt på mit valg af fremtid. Jeg har fået SÅ meget opbakning og så mange positive beskeder fra folk, som synes at det er sejt, at jeg tør at snakke om det og aktivt går ind i kampen.

Jeg synes at I, Tradono, skal diskutere beslutningen om at tage videoen ned på jeres næste morgenmøde. Tænk på hvor mange flere følgere i kunne få, på at være en virksomhed, som kæmper imod en overgrebskultur.

Det ville være stort. Det ville være mode!

I mellemtiden vil jeg vende tilbage til min bog og prøve at forstå, hvorfor nogle mænd krænker kvinder.

4 kommentarer

 • C

  Jeg synes det er helt korrekt, at Tradono tager videoen ned. Hvorfor skal de repræsentere en mand, som har forgrebet sig på kvinder. Hvilket forgangsbillede er det, at sende til den nye generation? Er det helt okay at voldtage og krænke kvinder, for efterfølgende at blive “kendt” på at du udtaler dig om lige præcis det emne. Jeg er så glad for at Tradono IKKE repræsenterer sådan en mand som dig. Føj

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes, at det er skønt at tradono endelig tog noget ansvar og fik videoen fjernet. Jeg er ualmindeligt træt af, at krænkere skal være talsmænd for en ikke-krænkelseskultur. Man lader heller ikke ulven vogte fårene….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Metthea

  Må sige jeg ærligt er choket over deres beslutning. Det viser med alt tydelighed at det er mænd der ser dig sådan og ikke kvinder. De fleste der har oplevet vil sidde og tænke hold da kæft det er en mand der har set ind, og nu ønsker at få andre til at kigge ind og sige undskyld. Få tør dette desværre. Siger desværre da det ville kunne hjælpe så mange kvinder med deres følelse af skyld/ skab. Samt vil de kunne opdrage deres sønner med deres nye indsigt. Ja du tog ikke et nej for et nej før du fik et ja. Forkert ja. Men vil ikke kalde det for voldtækt. Er i tvivl om jeg vil kalde det noget andet en mangel på respekt for den som sagde nej.
  De viste dette før de valgte du var med i denne video. Håber ikke andre vælger dig fra i fremtiden pga dette. Det ville være en kastastrofe. Åbenhed, ærlighed er vejen, samt huske på alle er mennesker og de som tør kigge ind lære sig selv at kende i dybten og den vej kan ændre. Det er hvad livet går ud på, samt handler om.
  Fra en der selv har oplevet flere overgreb mm som jeg vil kalde sex overgreb. Og før nogen begynder at tænke anden etnisk herkomst så det etnisk landsmænd der ingen respekt har og tydeligt ikke har kunne styre deres eget ego lyst. I min verden er der god og mindre gode mennesker. Intet om race. Så til jer mænd tag fat i jeres nosser og ture kig ind. Vi er mange som har oplevet og kun Lior har jeg set tør stå frem. Siger ikke i skal gøre lige så. Men kig ind og så få fat i de kvinder via brev eller andet. Det vil kunne hjælpe den/ de piger, kvinder der ikke er behandlet med respekt.
  Lior det glæder mig at se du ikke bukker under for sådan ytringer. Fortsæt med at kigge dybt her i livet samt at skaffe mere viden som du er igang med 👍🏻😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for et velformuleret og interessant indlæg! Jeg er helt enig med dig i, at det er forkert af Tradono, at fjerne videoen. Man skal kunne skelne det ene fra det andet, og de løber lidt fra et ansvar om at forsvare videoen.

  Det er en super vigtig og interessant debat du tager op, og jeg synes det er pisse sejt (jeg læste lige artiklen), at du er så åben om din historie og står ved, at det du har gjort er forkert – og samtidig prøver at erkende det. Det jeg læser i artiklen, er meget udbredt i “singlekulturen” – alle har hvert sit syn på hvad et overgreb/en krænkelse er, og her skal man passe på ikke at skære alle over én kam. Hvis to kvinder bliver råbt af på gaden, kan den ene føle sig krænket og den anden bekræftet. Det er lidt en ond cirkel.

  Jeg synes det er fedt du tager kampen op og er så ærlig omkring det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det store spørgsmål: Hvad nu?