Så meget tjener jeg på bloggen

Jeg forstår godt at min mor er bange


Måske er det bare et spørgsmål om tid. Før det går galt…

Jeg er naiv. Det ved jeg godt.

I aften sender DR2 tredje afsnit af programmet “Jøde“, hvor undertegnede optræder – og jeg er ikke bange.

Jeg underkender på ingen måde den voksende antisemitisme. Jeg ved, at der er hvide såvel som brune der hader jøder, og jeg ved… jeg ved jeg sætter mig selv i en sindssygt sårbar situation. Jeg står frem. Jeg er jøde. Lior… Jøde.

Mit seneste debatindlæg på BT.dk omhandler netop dette emne. Hvis ikke du har læst det endnu, vil jeg virkelig anbefale dig at gøre det.  Pt. er det blevet delt over 1500 gange med over dobbelt så mange reaktioner. Jeg postulerer, at tredje verdenskrig er i gang men ikke imod jøderne. Denne gang er det mod muslimer.

Reaktionerne på mit indlæg bekræfter mig kun i min pointe.

Folk er vrede. Men vreden er ikke rettet mod mig som jøde. Den er rettet mod mig som “fortaler for at muslimer er gode mennesker”. Der er SÅ meget had i kommentarsporet mod Islam. “Jamen muslimerne vil jo slå jøderne ihjel!” “Muslimerne vil slå os ihjel!”.

Det vil mine muslimske venner ikke. Det vil langt de fleste herboende muslimer ikke. Jeg forsøger netop i mit indlæg at samle os. Jøder og muslimer. Brune og hvide. Kartofler og perler. Men kommentarsporet modarbejder mig. De fastholder splittelsen, polariseringen, fremmedhadet og os og dem retorikken.

Nej der er ikke tanks i gaden og ja 2. verdenskrig var gaskamre og koncentrationslejre og der er vi overhooovedet ikke i dag.

Men vi er på vej.

At alle muslimer i hele verden skal tages til indtægt for nogle terroristers umenneskelige handlinger i religionens navn, er et skridt i den retning. Retorikken, der blev brugt mod jøder i 30’erne, skabte et had der senere hen blev til folkemord. Et had der den dag i dag stadig eksisterer.

Jødehadet er ikke forbi. Tværtimod. Det er stigende i Europa. Det er hadet mod muslimer også. Lad os stå sammen og bekæmpe det i stedet for at bekæmpe hinanden.

Jeg tror på fremtiden… Nogle gange. 

Bolden jeg lagde i bunken af blomster foran synagogen til minde om Dan Uzan.

Da jeg så første afsnit af “Jøde” græd jeg. Tænk at vi så mange år efter anden verdenskrig, stadig skal frygte for vores sikkerhed. Tænk at vi i Danmark er nødt til at bruge flere milioner på at beskytte jødiske institutioner. Jeg har gået på Carolineskolen og er vokset op med sikkerhedsvagter og pigtråd. Den nye generation er vokset op med militær og politi foran synagogen og vi er desværre nødt til det. Det ER farligt at være jøde. Men hvad kan vi gøre?

Når jeg er ude på folkeskoler og undervise i diskrimination og hvordan vi bekæmper det, står jeg ALTID ved, at jeg er jøde. Når drengene fra Blågårdsgadeskole, Rådmandsgadeskole, Rødkildeskole osv. finder ud af at jeg er rapper, danser, skuespiller og JØDE… så synes de, at jeg er for nice. “Bro.. Du er en sød jøde jo”. JA! Det er jeg. Og det er DU også kære tidligere folkeskolekammerat som læser dette.

Vi er søde. Vi er gode mennesker. Lige såvel som muslimerne. Og jyderne. Og veganerne. Og journalisterne.

Men vi skal møde hinanden. Det er i mødet at fordommene ophører og verden ændrer sig til det bedre. Og hver eneste gang du skjuler at du er jøde, muslim, kristen etc. så ændrer du ingenting. I afsnit 3, som du kan se i aften, kan du høre mig fortælle endnu mere om min måde at bruge min stemme på. Jeg nægter at skjule mig.

Jeg forstår godt, at min mor er bange. Hun er bange for min sikkerhed. Metoo, omskæring, højredrejning og jødehad er ikke de mest vellidte emner at debattere offentligt. Men jeg er nødt til det. Jeg er nødt til at GØRE noget. Det har hun selv lært mig.

Så lad mig være naiv. Lad mig blive ved med at gå ud i verden uden frygt. Lad mig blive ved med at kæmpe. Lad være med at sige “hvad sagde jeg!” hvis jeg en dag skulle være så uheldig at komme galt afsted. Mind mig i stedet om, at jeg gør det rigtige og en flok idioter aldrig skal stoppe mig i at ændre verden.

Fra aftenens program “Jøde” på DR2.   

PS. Kæmpe respekt og kærlighed til Sanne Cigale Benmouyal for at stå frem og GØRE noget. Det kunne vi alle lære noget af.

1 kommentar

 • Metthea

  Jeg vil sige lige så vel som vi alle bør tage afstand for had ytring, lige så vel bør vi alle forstå hvorfor det er kommet så vidt. Jeg hader ikke muslimer. Jeg er imod de som arbejder på ændre landet med at bevar deres kultur med kultur/religion bygninger her i landet. Kræver bederum på job. Religion er fint så længe den holdes privat og for muslimer i moske. Der burde ikke være mere en den moske der blev bygget for over 50år siden her i landet. Du som jøde ved i kun har 1 jødisk synagoge i hele Danmark som ligger i Kbh. Aldrig har jeg hørt en jøde udtale sig offentligt de ønsker :kræver bederum mm. De har tilpassede sig og holder deres religion inden for landets kultur. Havde vise muslimer gjort samme havde de gået rette vej. Stod det til mig var de stramninger vi har set i år 2018 været sket allerede i slut 80’erne. Så gerne flere tiltag så folk kunne få taget deres statsborgskab ved kriminellitet og udvisning for bestandig. Vi er nogen gerationer der husker hvad Danmark har været engang. Loven rammer os alle her fra hvergang der skal strammes, fordi vi har en del der vil ændre landet her med deres påklædninger og ydermere kommer med vi har religionsfrihed her i landet. Selv etniske danske er den flyttede til fordel for visse muslimer. Den er lige med alle må tro på hvad de vil uden straf/ forfølgelse. Handler Ikke om påklædning, kulturcenter/ mosker mm. Vælger man et andet land tager man, eller bør man tage kultur, hverdier til sig også i forhold til børneopdragelse af sine børn. Det er integration. Desværre har mange ikke gjort som skrevet her.
  De skoler du nævner er flertal muslimske og det bør bekymre især dig at de ytre du jo er en sød jøde. Hvordan har de fået opfattelsen af du eller jøderne ikke sku være det? Vi er alle mennesker her i verden. Mit bud på at ændre sådan opfattelser skal starte helt fra lille. Alle børn bør komme i dansk vug/ børnehave/ skoler uanset Vilken tro/religion/ kultur afstamning. Den vej lære alle børn at der ikke er forskel udover få ting. At vi alle er mennesker. Landet her er bygget på kristendommen, trods jeg ikke er religiøs så skal det bevares sådan. Der er kun 1 dansk land i verden. Over 20 muslimske i verden. Så de som ønsker at bevar deres kultur/ religion udover hvad vi har her i landet bør flytte til et land hvor de kan få de ting. Landet her skal bevars som dansk/ Danmark.
  Jeg forstår din mors bekymring. Du har rødder til Israel. Der er mange der er imod det land pga Palæstina. Der er de som ikke slipper hadet selv om de befinder sig her i landet. Personligt synes jeg det er trist. Jeg skal ikke som etnisk dansker stå på mål for landet har valgt at begå krig i andre lande. Det ikke min beslutning. Samme gælder for de som er fra Israel eller Palæstina.
  En anden ting der også har skabt hadet er alle de kriminel som ikke er etnisk danske. Den slappe ligne politikerne og kommuner har ført i over 20år med undtagelse af Ishøj. Den by havde store udfordringer i 80’erne. Idag kunne Nørrebro tage meget ved lære. Ingen særbehandlinger der. Alle er lige. Landet skal ikke ændres. Det er de som har valgt landet der skal indrette sig inden for som vi har det her. Ikke omvendt. Folket her fra er generelt ikke imod jøderne. Det er ikke os der er grund for beskyttelse. Så tænker der er muslimer her i landet der gør jøderne er i farsonen om du vil se det eller ej.
  Sku etnisk dansker slå dig så tænker jeg ikke det er fordi du er jøde. Jeg håber ikke folk tyr til vold. Det er ok ikke at ha samme holdninger. Det også fint ikke at støtte hadet. Men skal det ændres er baggrund for hadet vigtigt at forstå. Folket flest har fået nok. Din generation og efter kander ikke til meget andet en hvad i ser idag her i landet. EU/ menneskerettighed er også grund for Danmark desværre er gået den forkert vej udover en del politiker. Så længe de med etnisk baggrund holder lov mm har de ikke grund til at frygte DF. Er man flytning ja så har det altid været tænkt de skal hjem når det er muligt. Kun ret og rimligt. Så var jeg dig ville jeg glæde mig over der er politiker der ønsker at bevar vores kultur mm og Danmark. Samt ikke mindst ønsker at passe på jøderne der trods alt kom her til før muslimer.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så meget tjener jeg på bloggen