Magtesløs? Dét stiller du op med højredrejningen

Hvorfor vi ikke har fået nok af krænkelseskulturen endnu

2017… og 18 og 19 for den sags skyld, er årene hvor den såkaldte “krænkelseskultur” for alvor har lagt sig som en tung sky henover landet. Store p*tter, n-ordet og jokes man pludselig ikke må lave mere, fordi folk fandme bliver krænket over ALTING i dag.

“Nu må jeg ikke engang sige til en pige, at hun er lækker!”

Kender du typen der kunne finde på at sige det?

Det gør jeg. Den type minder lidt om mig selv i starten af 2018. Jeg var krænket over, at alle hele tiden blev krænkede. Jeg var simpelthen så krænket, at jeg skrev et indlæg her på bloggen, jeg valgte at kalde “Hold nu din kæft med dit “jeg er krænket-pis”. Træk nu bare på smilebåndet og lad det ligge. 

Jeg er heldigvis blevet klogere.

“Krænkelseskulturen” er i min optik et fænomen der bærer et positivt spor med sig, forstået på den måde, at jeg ikke tror at folk synes det er sjovt at være krænkede. Det er ikke noget folk vælger at være, fordi det er på mode. 

Det kræver næsten ingen energi at hade andre, at brokke sig, at råbe “nu trækker du offerkortet, racismekortet eller jeg-er-krænket-kortet”. Noget af det nemmeste er faktisk bare at sidde på sin flade og brokke sig.

Noget af det sværeste er at sige fra. At sige fandme nej. Jeg ER dansk og hele mit liv har jeg skullet kæmpe med at folk har snakket engelsk til mig. Det gør mig ikke til offer. Det gør mig til et levende bevis på at alting ikke bare kan “smiles væk” når jeg er brun og du er hvid.

Noget af det sværeste er at “ødelægge den gode stemning” til en fest ved at sige fra overfor en joke som du ikke finder morsom. Eksempelvis voldtægtsjokes eller racistiske jokes.

Hvis en kvinde siger at hun ikke bryder sig om joken (måske fordi hun engang selv er blevet voldtaget) og pludselig siger fra, gør det ikke hende til feminazi, lyseslukker, krænkelsesparat eller offeragtig. Nej. Det gør hende fucking modig.

At en sort person siger fra overfor brugen af N-ordet er ikke fordi at han/hun pludselig ridder på krænkelsesbølgen og nu bliver krænket over alt. Nej. Det er fordi han/hun rent faktisk ikke bryder sig om det og stiller sig op og siger fra. Sådan som han/hun måske altid har haft lyst til at gøre.

Jeg oplever, at der for første gang er blevet skabt et rum, hvor det er okay at sige fra. 

Det har aldrig været sjovt for nogen at blive taget ufrivilligt på røven. #Metoo skabte en bølge af kvinder der turde sige fra og råbe op om de krænkelser de havde været udsat for.

Vi er i dag vidne til en forandring i vores samfund, hvor mennesker kommer til orde og rent faktisk siger fra. Derfor er krænkelseskulturen ikke en dårlig ting trods de negative konnotationer ordet bære med sig.

Mit råd til dig er at prøve og forstå, hvor deres frustration kommer fra, i stedet for at råbe op om hvor træt du er af det.

Og mit råd til dig der bliver krænket er, at du skal huske på, at de fleste mennesker ikke gør det af ond vilje. De ved oftest ikke bedre og måske kan i begge to blive klogere. 

1 kommentar

  • Metthea

    Jeg forstår gerne. Men omvendt så forventer jeg folk kigger ind og finder svar på hvorfor det rammer. Når vi arbejder med de dybe ting vi bære på, så rammes vi ikke længere. Ting skal ikke ændres fordi det kan ramme nogen: børne rim. Sang i sangbog mm. De er ikke skrevet for at ramme nogen. Fint folk siger fra hvis nogen siger ting de ikke synes om. Jeg bruger ordet neger. Men ordet er ikke fjendsk. Kunne dog ikke finde på at bruge ordet til en der er afrikaner eller minder om. Jeg synes det er gået for vildt når det kommer der ud hvor det ønskes at ændre/fjerne tekst. Film, sang, rim mm. Samt kommer i medierne.
    😊

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Magtesløs? Dét stiller du op med højredrejningen