Kan et billede af to stykker slik virke krænkende? Åbenbart ja.

Fem feministiske bøger man(d) bør læse!

Jeg læser ikke bøger.


Dem af jer der kender mig godt vil vide, at jeg til sætningen: “Har du læst….” eller “den her bog skulle være vildt god” altid svarer prompte med de samme fire ord.

Jeg læser ikke bøger.

Og det gør jeg ikke. Sådan rigtigt. Jeg prøver og jeg øver mig på det, men jeg har måske læst… 15 bøger i mine 28 leveår. Jeg bliver virkelig nemt distraheret og kommer til at tænke på alt muligt andet, hvis ikke jeg falder i søvn indenfor de første 3 sider. “Du har bare ikke fundet den rigtige bog” siger de. Og nej. Det havde jeg ikke. Det har jeg nu. Mange af dem endda.

Til dig, der ligesom jeg, vil blive klogere på #Metoo, ligestilling, køn, sexualitet, grænser, maskulinitetsidealer og alt det den feministiske paraply ellers dækker over, får du hermed en feministisk bog-guide fra manden, der ikke læser bøger og først for 2 år siden opdagede, hvorfor at feminisme i den grad også er mændenes kamp.

God fornøjelse med de 5 feministiske bøger man(d) bør læse!


1.

“Upassende Opførsel – 100.000 ord mod den heteroseksuelle verdensorden” 

Forfatter: Mads Ananda Lodahl

Forlag: Forlaget Solidaritet

Derfor skal du læse den:

Upassende Opførsel er en samling af 50 forskellige tekster skrevet af fordragsholder og forfatter Mads Ananda Lodahl. I et let læseligt sprog præsenteres man for en pærevælling af essays, interviews, artikler og personlige reflektioner om køn og seksualitet, hvor der ingen regler er. Teksterne kan læses i den rækkefølge man ønsker og når man ønsker det, hvilket gør det let og overskueligt for en type som mig, der ikke rigtig læser bøger.

Den første tekst hedder “Definitionen på en mand” og starter ud med det umiddelbart åbenlyse spørgsmål “Hvad er en mand?” som man lynhurtigt opdager ikke er så åbenlyst igen, når man inviteres ind i det kaos (i ordets bedste betydning) der åbnes op for, når køn og seksualitet er på dagsordnen.

Vi er alle tabere i den heteroseksuelle verdensorden, når vi konstant belønnes for at leve op til samfundets forventninger og normer og samtidig straffes når vi afviger fra dem. Derfor er den her bog sindssygt relevant for alle også selvom at man som mig er en ciskønnet-heteroseksuel mand.

Du kan høre meget mere om den heteroseksuelle verdensorden i Mads’ TED-Talk fra 2013 “Ending The Straight World Order” som også giver et rigtig godt indblik i, hvad du kan forvente dig af bogen.

2.

“Ludermanifestet”

Forfatter(e): Louise Kjølsen, Nikita Klæstrup & Ekatarina Krarup Andersen

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Derfor skal du læse den: 

Da jeg første gang stødte på de 3 kvinder bag bogen, var det under navnet “Girl Squad” som tilbage i 2017 var prominente stemmer i den feministiske debat. Ligesom rigtig mange andre synes jeg til at starte med, at de var pisse irriterende. De var støjende, indholdsløse og søgte udelukkende opmærksomhed og likes. 

Jeg forstår godt, at man føler sig truffet, hvis man ser dem sådan. Jeg opdagede bare hurtigt, at hvis man rent faktisk lyttede og forsøgte at forstå dem, så passede ingen af de ovenstående tillægsord på de 3 kvinder. Måske lige med undtagelse af støjende, men det understreger egentlig bare en af deres pointer om, at kvinder skal kæmpe dobbelt så hårdt og råbe dobbelt så højt som mænd for at blive hørt. 

Igennem 6 kapitler præsenteres man for en række knivskarpe tekster bygget op omkring en bundsolid feministisk viden, der i den grad vedrører os alle. Ligesom i “Upassende Opførsel” ender vi alle som tabere når vi opdager, at vi ikke er opdraget til at diskutere kønsstereotyper men efterleve dem.

Hvad end du danser med numsen, farver dit hår pink eller bare gerne vil have en rød kjole på, så har vi alle ret til at se ud som vi vil uden at blive dømt for det – i teorien. I praksis er det desværre anderledes og derfor kan jeg virkelig anbefale bogen, som har givet mig en masse værktøjer til at fortsat at løfte den feministiske fane højt og kæmpe for ligestilling for alle uanset køn, seksualitet, etnicitet, religion og nationalitet.

3.

“Mænd der krænker kvinder – Refleksioner i kølvandet på #metoo”

Forfatter: Kenneth Reinicke

Forlag: Samfundslitteratur

Derfor skal du læse den: 

I oktober 2018 stillede jeg op til Ekstra Bladet og Meta Films arrangement “Fra #Metoo til #Wedo” i Imperial på årsdagen for #Metoo, hvor jeg blandt andre mødte mandeforsker og forfatter Kenneth Reinicke. 

Til arrangementet delte jeg ud af min personlige fortælling om at være mand pre og post metoo, som blev suppleret af Kenneth’s akademiske tilgang til emnet. Hvorfor krænker mænd kvinder? Hvorfor er det næsten altid mænd der voldtager kvinder? Mænd der voldtager mænd? Mænd der begår vold og mænd der udsættes for vold?

Hvordan ender gode fyre som mig, med at være en del af den ærgerlige statistik, som ligger til grund for #Metoo?

Jeg gik derfra og var oprigtigt talt nysgerrig på at finde ud af, hvorfor de her ting sker og hvad forbindelsen var til forskruede maskulinitetsidealer, forvetninger fra samfundet og spørgsmålet “Hvad er en mand” og hov… så er vi pludselig tilbage til de to andre bøger. Det er blandt andet derfor, at jeg synes feminismen er så interessant. Den favner alt indenfor det at være menneske.

Bogen er lidt mere akademisk med mange fodnoter og videnskablige undersøgelser, hvilket gjorde at jeg brugte en del tid på at komme igennem den. Ikke destomindre lærte jeg virkelig meget.

4.

“En Fandens Mand”

Forfatter: Anders Haahr Rasmussen

Forlag: Gyldendal

Derfor skal du læse den: 

En af udfordringerne ved ikke at være den mest trænede læser er, at der næsten altid er noget andet der er lidt federe at lave. Anders’ bog er dog en undtagelse.

Jeg har på de første 100 sider allerede fået så mange indsigter og stof til eftertanke som jeg glæder mig til at dele med andre, der også har læst bogen. Anders skriver i et let forståeligt sprog med anekdoter fra hans eget liv, som gør bogen nærværende, morsom og identificerbar. 

Selvom jeg ikke er færdig med den endnu, kan jeg med god samvittighed sende en stor anbefaling i din retning.

Forresten udkommer podcasten “God Dreng” engang i september, hvor Anders og Cecilie Nørregaard har inviteret Amalie Have og mig ind til en snak om grænser, som du skal glæde dig til at høre. 

5.

“Queer Jihad – SE! Den heteroseksuelle verdensorden går i stykker”

Forfatter(e): Queer Jihad

Forlag: Forlaget Solidaritet

Derfor skal du læse den:

Queer Jihad startede som en aktivistisk gruppe tilbage i 2005 som kort sagt kæmpede for at ødelægge den altoverskyggende heteroseksuelle verdensorden og kæmpe for seksuelle minoriteters rettigheder. Hvis du synes at Queer Jihad minder meget om Upassende Opførsel så har du ganske ret. Queer Jihad er hvad man kan kalde en forløber til Upassende Opførsel.

Bogen er en samling af alt det materiale gruppen producerede i perioden den eksisterede. Der er bla. udklip fra deres Zines (magasiner), plakater, artikler, guides til hvordan man dyrker analsex og historier der inviterer dig ind i en verden, jeg i min vildeste fantasi, ikke har kunnet tænke mig til fandtes.

Bogen har virkelig provokeret mig, forarget mig og efterladt mig med så mange tanker. Men ikke destomindre har den virkelig rykket noget i mig og jeg føler jeg er blevet endnu mere rummelig og forstående end jeg var før.


Forleden dag blev jeg spurgt ind til, hvad mit næste store projekt var. Mit svar var, ifølge min veninde, meget Sokratisk. Jeg svarede nemlig, at jeg i takt med at jeg lærte mere og mere om feminismen, fandt ud af, hvor lidt jeg egentlig vidste.

Jeg har derfor dedikeret efteråret til at blive endnu klogere og læse endnu flere bøger. Har du en god bog, du synes jeg skal læse, så send endelig en anbefaling min vej.

Den næste på listen er Sara Ahmeds “Killjoy Manifest” som jeg allerede nu føler, at du også burde læse. 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan et billede af to stykker slik virke krænkende? Åbenbart ja.