Mit nye store projekt starter på Christiansborg

Derfor skal du stemme på en kvinde i år

Det er ingen hemmelighed at folketingsvalget er lige rundt om hjørnet og ALLE pt. skyder den ene efter den anden kampagne i gang.

Hvad skal man stemme på? Hvem skal man stemme på? Og så noget der helt sikkert vil få rigtig mange op ad stolene. Skal man stemme på en mand eller en kvinde?

Jeg har valgt at deltage i en kampagne som fokuserer på det sidste spørgsmål. En ikke partipolitisk kampagne som nok skræmmer en del væk og får de fleste til at tænke noget i stil med: “Fucking feminister.. nu har det taget overhånd..”-agtigt. Men hæng i og se om du ikke bliver klogere.

Kampagnen kommer nemlig fra Kvinderådet og hedder “Stem på en kvinde”. Og hvorfor skal vi det?

Stemme på en kvinde. Altså.. Skal vi ikke bare stemme på den mest kompetente politiker til opgaven? Den vi spejler os mest i og som repræsenterer det vi står for bedst?

Hvorfor skal vi blande køn ind i det?

Hvis du tænker det, så forstår jeg dig godt. Jeg forstår godt du undrer dig over, hvorfor det er nødvendigt. Hvorfor skal vi booke flere kvindelige kunstnere på Roskildefestival? Hvorfor skal vi have flere kvindelige hovedroller i film? Hvorfor skal vi overhovedet have kvoter på skoler som skuespillerskolen og kunstakademiet?

Svaret er simpelt og samtidig sindssygt komplekst.

Fordi diversitet er vigtigt og fordi det samfund vi har i dag er langt fra så ligestillet som vi tror det er.

Mænd sidder generelt på de mest magtfulde positioner og favoriser andre mænd. Vi ser det i Hollywood, hvor 7 ud af 10 serier på HBO’s top 10 liste har mandlige hovedroller. Er det fordi mænd er bedre, eller fordi serier og film oftest er skrevet af mænd og instrueret af mænd?

Vi ser det i fjernsynet, hvor 3 ud af 4 eksperter i DRs Deadline er mænd. Er det fordi kvinderne er dummere eller ikke ønsker at deltage? Nej. Det er det faktisk ikke. Jeg deltog i en debat omkring ligestilling og blinde vinkler på Copenhagen Dox forrige fredag, hvor de viste filmen “Min uimodståelige mand” som netop fokuserer på alle de blinde vinkler i ligestillingsdebatten. Alt det vi ikke ser. Som f.eks. at DR generelt bare ringer til flere mænd end kvinder og derfor naturligvis har flere mandelige eksperter. Det arbejder de vidst på at lave om.

Selvfølgelig handler det om at finde den mest kompetente person til opgaven. Jeg tror bare på at der er mindst lige så mange dygtige kvindelige politikkere som mænd. Hvorfor ikke have et folketing der er tættere på lige dele mænd og kvinder, og som afspejler vores samfund, end det vi har nu som kun har 37% kvinder?

Et andet sted vi også er bagud med ligestillingen er, når det kommer til at udtale sig i den offentlige debat. Jeg har snakket om burkaer, omskæring, #Metoo, om at være jøde, om at krænke kvinder, om at hade mad og om tage Dannebro tilbage. Der er ikke dét kontroversielle emne jeg ikke har berørt endnu. Hvorfor er det relevant?

Fordi jeg sammenlagt har fået… ja.. 3 trusler på Facebook og de var egentlig ikke så voldsomme.

Min veninde Sanne Cigale fra DR-programmet “Jøde” har modtaget, jeg ved ikke hvor mange hundrede antisemitiske, hadefulde, misogyne og onde beskeder, fordi hun har deltaget i debatten og offentligt meldt ud, at hun var jøde.

Johanne Schmidt Nielsen har fået beskeden “Bid i puden skat. Jeg kommer tørt ind” og Inger Støjberg skal høre for at hun er en “Lille rødhåret smatso”. Det er den slags beskeder der får mine veninder trække sig fra den offentlige debat, hvis de overhovedet har turde at stille op til at starte med.

Der er brug for stærke kvinder i debatten og i folketinget. Der er brug for et folketing der afspejler vores samfund. Og der er brug for diversitet. Derfor stemmer jeg på en kvinde. Og derfor synes jeg også at du skal gøre det.

Jeg stemmer på en kvinde fordi mine, en dag kommende børn, fortjener at vokse op i samfund med diversitet på tværs af køn, kultur og etnicitet. Dét er det Danmark jeg ønsker at give videre.

2 kommentarer

 • Kristian

  Hej Lior.

  Jeg ved ikke om du er klar over det, men i Danmark er det befolkningen, der bestemmer hvem der skal i folketinget. Så hvis der er 37% kvinder i folketinget, betyder det at vælgerne (bestående af 50% mænd og 50% kvinder) kun vil have 37% kvinder i folketinget.

  Men det er da en meget sød lille naiv verden du går rundt i.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Oliver

  Du har helt ret! Vi skal stå bag de stærke kvinder.
  Du har ændret min mening med dette opslag. Tak!
  Håber Pernille Vermund får gavn af min stemme.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mit nye store projekt starter på Christiansborg