Kære Danmark - Jeg giver aldrig op på dig!

Magtesløs? Dét stiller du op med højredrejningen

Magtesløs. Modløs. Handlingslammet. Fortvivlet. Forvirret. Frustreret.

Ord jeg i den grad kan skrive under på, at jeg har følt i takt med at højredrejningen har fået sin fremgang de seneste år. Jeg ved, jeg ikke er alene om det. Men hvad stiller man op? Hvad gør vi for at bevare det rummelige, frie og mangfoldige Danmark højrefløjen er ved at tage fra os?

Efter måneders søgen har jeg endelig fundet nogle af svarene på, hvad DU kan gøre.


I går mødtes jeg med altid skønne, dejlige og fantastisk-inspirerende Sanne Cigale. Min veninde jeg knap har kendt et halvt år. Første gang jeg mødte hende, var på dagen vi optog afsnit 3 af DR2-programmet ‘Jøde’. I dag er vi virkelig gode venner og kollegaer.

Sanne og jeg kæmper begge dagligt en kamp mod antisemitisme, racisme og diskrimination. På hver vores måde men alligevel med en del ligheder. En ting vi kan blive enige om er, at det til tider kan være pisse fucking svært.

Det er sindssygt hårdt at skulle stå på mål for racistiske ytringer, hadefulde kommentarer og deciderede dødstrusler. “Hvis ikke du kan klare mosten, kan du bare lade være med at deltage i debatten.” Ja og nej. Hvis ikke vi stiller os frem og taler, hvad end det er om ligestilling, højredrejning eller jødehad, hvem gør det så?

Selvom vi siger vi ikke tager det personligt, når folk skriver grimme ting til os, så bliver vi nogle gange kede af det. Det må bare aldrig stoppe os.

Det er her du kommer ind i billedet.

For nej. Alle behøver ikke at skrive debatindlæg, klummer, lave videoer på Facebook eller deltage i den offentlige debat for at gøre en forskel. Der er mange måder at gøre det på, så længe du bare GØR noget og ikke bare ser til.

Du kan deltage i fredsdemonstrationer, indsamle penge til Dansk Flygtningehjælp, skrive under på borgerforeslag, sige fra når folk deler fake news eller ikke er kildekritiske, ødelægge “den gode stemning” når folk laver racistiske jokes, stemme på medmenneskeligheden til valget og alt muligt andet. Bare du GØR noget.

Og du kan støtte os.

Os der stikker næsen frem og får tæsk. Os der stiller op i Deadline, Aftenshowet, Debatten, BT-Live, Radio 24syv, P1 osv. Os kan du sende en kærlig reminder om, at vi gør det rigtige og vi er modige fordi vi tør. For det ER svært og vi har ofte lyst til at gemme os væk og få et “almindeligt job” hvor der intet er på spil.

Det betyder meget mere end du aner, at du smider en hjerte-emoji i kommentarfeltet, at du liker det vi deler, at du sender en hilsen i indbakken eller at du klapper os på skulderen, når du møder os på gaden. Det motiverer os til at blive ved med at gøre det vi gør.

Jeg kommer ikke til at stoppe med at deltage i den offentlige debat og stikke næsen frem, så længe jeg ved, jeg gør det rigtige og det er det hele værd.

De dage jeg tvivler, læser jeg alle jeres kommentarer igennem og finder håbet frem igen. Det ved jeg, at alle de andre seje debattører, meningsdannere, kunstnere og politikere også gør. Så send en masse kærlighed i deres retning og vis at i er med os.

Sammen er vi stærkere og sammen kan vi kæmpe for det Danmark vi elsker.

Sanne og jeg “behind the scenes” på et photoshot til en artikel for Berlingske som udkommer i næste uge. Glæd dig til at læse den og se de rigtige billeder, hvor jeg ser knap så utilfreds ud.

3 kommentarer

 • Metthea

  Har tænkte over din skriven. Det er vigtigt som jeg ser det at tænke/forstå hvorfor folk reagere som de gør. Det sker i hele Europa. Lige i forhold til muslimer. Der er kræfter der gerne vil ændre Europa til islam. Det sker stille og er set de sidste år med flere mosker og kulturcenter. Landet her har hvad der skal være og viser åbenhed mm for anden kultur mm. Ikke lige med der så skal bygges mere og bukke sig for tro eller religion på nogen måde. Folk skal lære det er privatsag. Alle er ikke mig og derfor ikke tænker som jeg. Det slog mig mange kan føle sig meget provokeret af en hvis forældre ikke er her fra og ikke forfædre/ mødre der har kæmpet en kamp/ arbejdet på at bygge landet her op ytre sig. Jeg har det sådan når jeg læser flytninge ytre sig om hvad der er dansk og hvordan det burde være. Det tænder op i mig. Jeg støtter ik Rasmus men han fik min stemme trods han er langt ved siden af hvad jeg står for i forhold til at ytre respekt trods uenighed. Politikerne har brug for at forstå alvoren nu. Derfor er vi mange der har stemt. Mange har fået nok af de som ikke respekter og tilpasser sig samfundet her som os. Jeg inklusiv. Tager man Israel som er det eneste jødiske land i verden. Danmark lige så i verden. Så det ikke undrende begge kæmper for deres lande. Hvis du ser på det på den måde så måske det lettere at forstå hvad det gør at folk reagere hårdt. Det ikke lige med at sige det er ok. Men at forstå.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Metthea

  Sener dig lige et ♥️ trods vi ikke er enig og ser ens på alt så har du min respekt💪🏻😊Sådan vil det altid være for den du er😊Det er uden tvivl hårdt i disse tider med hadefulde kommentar. Selvrespekt og respekt for andre skal i fokus igen. Det er muligt at skrive sine synspunkter uden at blive fjensk, hadefuld. Ser jeg dette skrider jeg til handling begge veje. Det er ikke ok overhovedet. Op med humøret Lior 🤗♥️Tiden nu skaber en masse frostationer fra rigtig mange. Jeg går heller ikke fri her. Jeg er frostretet over her er personer der ikke gør godt for landet og har skabt den vrede mm mod alle der er som flertal her i landet. Vred over visse politikerne først gør noget ved det med stramninger og sætter krav og grænser så mange år efter. Frostreret over de røde der stadig holder på alle er velkommen her trods de store forskelle. Selv de som ikke er her lovligt. Alle egner sig ikke til Danmark som jeg ikke ville i et muslimsk land pga de store forskelle der er en jeg er vokset op med. Jeg dømmer udfra folks handlinger ik race religion mm. Ikke helt folkefærd

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Thumps up herfra. Nu hvor Danmark har fordrevet mig og min lille familie til Sverige finder jeg det endnu mere opgivende idet jeg ikke engang har indflydelse i valget og derved kan stemme. Derfor er jeg så glad for der stadig er nogle der kæmper en kamp om mere medmenneskelighed og et Stort nej til racisme i Danmark.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kære Danmark - Jeg giver aldrig op på dig!